Nederlandse Ambassade in Kampala, Uganda

Reisadvies Uganda

Laatst gewijzigd op 03-12-2016 | Nog steeds geldig op 27-03-2017

Gevechten met dodelijke slachtoffers na lokale onrust in de Rwenzori en Kasese.

Kaart bij reisadvies Uganda

Download de kaart (PDF, 433 kB)

Naar boven

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kampala, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

West Uganda

Er is lokale onrust in de Rwenzori. Met name in Kasese heeft de onrust geleid tot gevechten met dodelijke slachtoffers. Het gaat om gevechten tussen plaatselijke milities en de politie. Het geweld keert zich tot nu toe niet tegen toeristen en/of Nederlanders. Reizigers in Kasese en in de Rwenzori worden geadviseerd waakzaam en alert te zijn. Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Deze conflicten hebben een lokale achtergrond en spelen zich af ver buiten de doorgaande wegen.

Terreurdreiging

Uganda levert troepen voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMISOM) in Somalië. Voor de terroristische organisatie Al-Shabaab is dit een reden om te dreigen met aanslagen in Uganda. Politie en bewakingsdiensten hebben de veiligheidscontroles aangescherpt bij winkelcentra, hotels en het vliegveld. Verder zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt op plaatsen waar grote groepen mensen komen. Wees voorzichtig op plaatsen waar veel mensen komen.

Vluchtelingen in grensgebieden

In de grensgebieden met Zuid-Sudan en Congo kunnen groepen vluchtelingen zijn. Dit komt door de strijd in Zuid-Sudan en de onrust in Congo. Hierdoor is de toegang tot de wegen soms beperkt. Ook is er in de grensgebieden niet altijd voldoende voedsel en water. En er kan onvrede ontstaan over de leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen. Dit alles kan leiden tot onrust.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

Uganda is een stabiel en rustig land. Bij demonstraties gebruikt de politie soms traangas en rubber kogels om deze demonstraties te beëindigen. De lokale media kondigen demonstraties meestal van tevoren aan. Vermijd demonstraties.

Informeer naar veiligheidssituatie

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Het reizen met bussen en minibustaxi’s (matatu’s) kan gevaarlijk zijn. De chauffeurs in Uganda rijden roekeloos.

Omdat het verkeer in Kampala regelmatig vast staat, reizen veel mensen met motortaxi’s (boda-boda’s). Dit vervoer is goedkoop, maar de voertuigen zijn vaak slecht onderhouden en onvoldoende verzekerd. Ook de chauffeurs van boda-boda’s rijden roekeloos. Draag altijd een helm als u op deze manier reist. Informeer welke boda-boda betrouwbaar is om in te huren.

De kwaliteit van de wegen is zeer wisselend. De straatverlichting ontbreekt en veel verkeersdeelnemers hebben geen verlichting. Reis daarom niet na zonsondergang buiten de grote steden. In de regentijd zijn de wegen in het noorden en het noordoosten van het land slecht bruikbaar.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 en 112 (deze telefoonnummers werken niet altijd).

Nederlandse ambassade in Kampala

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Kampala.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Uganda.

Grensgebieden

In de grensgebieden met Zuid-Sudan en Kenia kunnen gewelddadige conflicten ontstaan tussen veehouders. Blijf hier op de doorgaande wegen.

Kampala

Wees vooral in Kampala voorzichtig op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan een publieke bijeenkomst of drukke restaurants en bars.

Kidepo National Park

Bezoekt u het Kidepo National Park? Reis dan over de weg vanuit het westen (via Kitgum) of reis met het vliegtuig. Wees voorzichtig als u in dit gebied reist. Buiten de grote wegen kunnen, vooral ’s nachts, veediefstallen plaats vinden.

West Uganda

Er is lokale onrust in de Rwenzori. Met name in Kasese heeft de onrust geleid tot gevechten met dodelijke slachtoffers. Het gaat om gevechten tussen plaatselijke milities en de politie. Het geweld keert zich tot nu toe niet tegen toeristen en/of Nederlanders. Reizigers in Kasese en in de Rwenzori worden geadviseerd waakzaam en alert te zijn. Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Deze conflicten hebben een lokale achtergrond en spelen zich af ver buiten de doorgaande wegen.

Naar boven

Criminaliteit

In Uganda komen veel inbraken en berovingen voor. Het komt regelmatig voor dat criminelen iets uit een auto stelen. Het gaat dan vooral om tassen, laptops en computers. Dit gebeurt meestal bij geparkeerde auto’s of als een auto voor een stoplicht staat. Houd de deuren van de auto op slot als u rijdt en de ramen dicht.

Verdovende middelen in drankjes

In Uganda komt het voor dat men verdovende middelen toevoegt aan drankjes. Bijvoorbeeld bij bezoekers van publieke gelegenheden.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen;
  • Draag niet te veel contant geld bij u;
  • Wees vooral voorzichtig na zonsondergang. Het risico op een beroving is dan groter dan overdag;
  • Houd uw autodeuren en autoramen dicht.
Naar boven

Terrorisme

Sinds de 2 bomaanslagen in Uganda in 2010 vrezen de autoriteiten van Uganda nog steeds voor nieuwe aanslagen. Dat komt omdat Uganda troepen levert in Somalië. Dat zijn troepen voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMISOM). De veiligheidsdiensten van Uganda zijn zeer alert. Zij scherpten daarom de veiligheidscontroles aan. Bijvoorbeeld bij winkelcentra, het vliegveld, hotels en op plaatsten waar veel mensen komen. Wees voorzichtig als u grote bijeenkomsten bijwoont. Dit geldt ook voor bezoeken aan druk bezochte restaurants, bars en andere gelegenheden. Ben vooral alert in Kampala.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Uganda bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze wetten, regels en gebruiken zijn soms heel anders dan u in Nederland gewend bent.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Uganda. Dit geldt ook voor buitenlanders. Er komen beledigingen, bedreigingen en geweld tegen homoseksuelen, lesbiennes en transgenders voor. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Een vaccinatie tegen gele koorts is voor binnenkomst in Uganda verplicht. Zorg dat u in het bezit bent van uw vaccinatieboekje.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Uganda in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Bij aankomst in Uganda moet uw reisdocument nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Naar boven

Tips van de ambassade

Uganda is een mooi en afwisselend land. Het hele land en de nationale parken zijn goed te bereizen. Dat kan zonder grote veiligheidsrisico’s. Houd er wel goed rekening mee dat reizen in Uganda anders is dan in Europa. Houd rekening met onveilig verkeer, ziekten en kleine criminaliteit.

Naar boven

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven